Per 17-5-2022 is o.a. op Spotify en YouTube de eerste titel van het ‘Muziek Met Een Doel Collectief’ verschenen: ‘Jason, de song’.
'Jason, de song’
In 2021 werd ‘Jason’, de documentaire van Maasja Ooms over Jason Bhugwandass, tijdens het IDFA-festival bekroond met de Award for best Dutch film. In de docu volgt Ooms de dan 22-jarige Jason tijdens zijn intensieve therapie, die erop gericht is drie traumatische ervaringen te helpen verwerken.
Een van die drie ervaringen heef zich voorgedaan in een gesloten jeugdzorginstelling. Op een indrukwekkende manier vertelt Jason o.a. over zijn tijd in deze instelling, en neemt hij ons mee in zijn ervaringen binnen de gesloten jeugdzorg.
Jason geeft ons een beeld waarin isoleercellen, antischeurjurken, vernederende visitaties en gebrek aan (passend) onderwijs de boventoon voeren.
Ook in het boek ‘Kinderen Van De Staat; Jeugdzorg in ademnood' (waarin Jason ook een van de hoofdrolspelers is) van onderzoeksjournalist Hélène van Beek wordt op pijnlijke wijze blootgelegd hoe structurele excessen binnen de jeugdzorg kwetsbare kinderen keihard raken. Dit zorgt niet alleen voor veel persoonlijk leed en nog diepere trauma’s, maar ook voor veel maatschappelijke problemen.
De stichting ‘Het Vergeten Kind’ heeft met haar campagne in begin 2022 aandacht gevraagd voor de kinderen in de gesloten jeugdzorg, en met succes. Meer dan 130.000 mensen tekenden de petitie voor het einde van de gesloten jeugdzorg, en het kabinet werd dringend opgeroepen om snel met goede alternatieven te komen. Om de politiek bewust te maken van de problemen binnen de jeugdzorg, deed Het Vergeten Kind het e-book van ‘De Kinderen Van De Staat’ cadeau aan alle wethouders ‘Jeugd’ en raadsleden in Nederland. Her en der zijn er ook al mooie initiatieven ontwikkeld om op een andere manier om te gaan met kinderen die met zware problematiek te kampen hebben. Ook is er een beweging gaande om de reguliere jeugdzorg anders in te richten, en vooral om deze vanuit een andere insteek vorm te geven. Zorg vanuit het hart.
Met ‘Jason, de song’ willen wij aandacht (blijven) vragen voor de kinderen die in de gesloten jeugdzorg zitten, daar hebben gezeten, of erin dreigen te geraken. Het is een muzikale oproep tot het einde van de gesloten jeugdzorg. Het is een oproep aan de politiek, de beleidsbepalers en de opleidingen, om ook structureel iets te veranderen binnen de jeugdzorg. Zodat de duizenden mensen die met ziel en zaligheid in de jeugdzorg werkzaam zijn, hun werk optimaal kunnen doen, en zij de kinderen die zij in hun werk ontmoeten, de hulp kunnen bieden die ze nodig hebben. Het goede doel dat verbonden is aan ‘Jason, de song’, is stichting ‘Het Vergeten Kind’.
Al jarenlang zet deze stichting zich in voor kinderen die op wat manier dan ook ‘vergeten’ raken. Bijvoorbeeld doordat ze in de gesloten jeugdzorg zitten, of met hun moeder in een vrouwenopvangcentrum (‘blijf van mijn lijf huis’) wonen.
Met het beluisteren van ‘Jason, de song’ steunt u indirect het werk van ‘Het Vergeten Kind’. Mocht u in directe zin iets willen doen door middel van een donatie aan stichting ‘Het Vergeten Kind’, dan is dat uiteraard ook mogelijk en zal uw gift met dankbaarheid worden ontvangen.
Hieronder een fragment van ‘Jason, de song’.
‘Jason de song’ is geproduceerd in de studio van de Popcentrale in Dordrecht.
Speciale dank gaat uit naar Jan Dekker en Geert Teekens.
Reactie plaatsen
Reacties
Beste Jason,
Doorzetter en voorbeeld van doorgaan en niet opgeven. 10 stappen vooruit en 9 achteruit.
Hartelijke groet
Irma Hoving